Mine sisu juurde ↓
map

UWC Robert Bosch College

Freiburg, Saksamaa

200 õpilast
Vanuses 16 - 19

Asutatud

2014

3 March 2017

UWC Robert Boschi kolledž on Deutsche Stiftung UWC ja Robert Bosch Fondi ühisprojekt. Asukohaga Freiburgis, Saksamaa „rohelises linnas“, keskendub kolledž jätkusuutlikusele, mis hõlmab kooli elu hoonete arhitektuurist õppimisprotsessini. Lähedal paiknev rahvuslik Schwarzwaldi looduspark võimaldab mitmekülgset õuesõppeprogrammi. Üheks kolledži sihiks on mitmekesisuse saavutamine, millega kooskõlas pakub kolledž 70%-le õpilastest täielikku stipendiumi - seda tänu rahastusele kohaliku omavalitsuse, Robert Boschi fondi, B. Braun Melsungen OÜ-le jpt poolt.

Kolm omapärast joont

  • Mitmekesisus – Üle 90 rahvuse, kõlab rohkem kui 60 keelt ja esindatud on kõik peamised usud.
  • Jätkusuutlikus – Nii õpilaste ja õpetajate kogemused kui ka koostöö linna asutustega moodustavad jätkusuutliku hariduse vundamendi.
  • Ülikoolilinn Freiburg – Asudes Freiburgi lähedal, mitte ainult ei mõju selle kultuurielu õpilastele positiivselt, vaid pakub ka häid valikuid üldkasuliku töö jaoks Loovus, Tegevus, Teenistus programmi (Creativity, Action, Service ehk CAS) raames.
Akadeemiline programm

UWC Robert Boschi Kolledž pakub International Baccalaureate Diploma Program (IBDP) õppekava. Kuna kolledž panustab jätkusuutlikusele, mängivad loodusteadused, nagu ka matemaatika, suurt rolli. Lisaks standardkursustele pakub kolledž araabia, maailma kunsti ja kultuure, poliitilist mõtlemist, aasia ja okeaania ajalugu. Klassid Robert Boschi Kolledžison tavaliselt väikesed ehk 10-12 õpilast kursuse kohta.

Klassiväline tegevus

Loomingulised ning sportlikud ajaviited sisaldavad mitmekesiseid õpilaste endi juhitud tegevusi nagu küpsetamine, blogimine, a cappella grupiga improviseerimine, linna asutustes keelpilliansambliga esinemine, väitlemine või rahvusvaheline vegan kokandus, peotants või Bollywoodi stiilis tants, jalgpall, jooga või Taekwondo.

Kolledž teeb koostööd 26 asutuse ja organisatsiooniga Freiburgi linnas, sealhulgas koolide, lasteaiade ning pagulaslaagritega, sotsiaalhoolekandega kodutute jaoks, hooldekodude ja ökoloogiliste institutsioonidega. Kord nädalas külastavad õpilased tundide asemel üht sellist asutust.

Kaks korda aastas projektinädala käigus osalevad õpilased harivas projektis, millel on konkreetne tulemus  ja mis võib olla kas sotsiaalhoolekande, sportliku või loomingulise tegevuse vormis.

Neli korda aastas korraldab kolledž tundide asemel terve kogukonna jaoks spetsiaalse fookuse päevad. Nendel päevadel leiavad aset presentatsioonid, töötoad ja kõned ühe teema piires, milleks võib olla näiteks uskudevaheline dialoog, demokraatia, õigus ja ebaõiglus või jätkusuutlikus.

Õppekavasse on ka integreeritud täiendavad Global Affairs (est. ´sündmused üle maailma´) tundid, mis tegelevad meie ajastu probleemidega – poliitika, religioon, majandus ja sotsiaal probleemid, kultuuritrendid – ning on tihti tuntud kõnelejate poolt läbiviidud.

Üldiselt julgustatakse kolledžis igat õpilast valima üks talle huvi pakkuv ala ning sellesse tegevusse kolledžisiseselt panustada.

Õpilasküla  

UWC Robert Boschi Kolledž asub vanas kloostris, mis Robert Boschi fondi poolt renoveeriti ning osaliselt ümberehitati. Nii klassiruumid, raamatukogu kui ka kunsti- ja treeninguruumid ja laborid asuvad  ajaloolises hoones, mille juured ulatuvad aastasse 1850. Ülemine korrus võõrustab õpetajate ja õpperuume, kontoreid ja vaikset tuba, kus leiavad aset jooga- ja meditatsiooniseansid ning kus õpilased saavad iseseisvalt palvetada.

Kloostrit ümbritsevad puuviljaaiad, rohumaa ja ajalooline kloostri sisehoov, mida õpilased ja töötajad orgaanilisi meetmeid kasutades harivad. 1340. aastas oli see aed kartusiaani munkade poolt loodud ning on nüüdseks taastatud. Tänapäeval mängib see aed olulist rolli kolledži jätkusuutlikkuse missioonis ning seda peetakse selle kolledži „roheliseks klassiruumiks“.

Kloostri taga on äsja valminud hoone, söökla ja aula. Sööklat juhib MTÜ Dreisamwerke, mis tegutseb kõikehõlmaval põhimõttel ning pakub töökohti puuetega inimestele. Eeldatakse, et iga õpilane annab oma panuse köögitoimkonda.

Õpilasküla asub kloostri vastas ning on sihilikult ehitatud vastandamaks seda ajaloolist hoonet. 8 kuubikukujulist õpilashoonet ja 4 töötajate hoonet moodustavadki õpilasküla. Iga hoone pakub ümbruskonnale teistsugust perspektiivi, mis peegeldab majade sees pesitsevat mitmekesisust: 24 noort jagavad maja, 4 õpilast igas toas. Hoonte sees on lisaks kahele elamiskorrusele olemas ka puhketuba köögiga, mida jagavad kõik elanikud. Kõik majad on ehitatud silmas pidades Freiburgi väga kõrgeid energiaefektiivsuse nõudeid.

Asukoht 

UWC Robert Boschi Kolledž asub Freiburgis Saksamaal Schwarzwaldi äärel, ainult 30 minuti kaugusel Prantsusmaa ja Šveitsi piirist.

Vastuvõtt

Kandideerimine toimub läbi UWC rahvuskommitee (stipendiumi olemasolu korral).

You have not allowed cookies and this content may contain cookies.

If you would like to view this content please

Kontakt


UWC Robert Bosch College
Kartäuserstraße 119
79104 Freiburg

18 Kolledžit
üle maailma